Zorla Göç Eden Guangdong’lu Köylüler 12 Yıla Rağmen Hala Sefil

Göçmen ailelerin çocuklarını kabul eden Dongyuan İlçesindeki Xinyuan Devlet İlkokulu
Göçmen ailelerin çocuklarını kabul eden Dongyuan İlçesindeki Xinyuan Devlet İlkokulu

12 yıl önce taşınmaya zorlanan Guangdong ilindeki 4.000 ‘den fazla göçmenin son durumunu Epoch Times araştırdı. Xinfengjiang’da yaşayan köylüler, Komünist bürokratlar tarafından Dongyuan İlçesindeki Xinyuanxin Köyü’ne zorla ihraç edildi. Zorla göç ettirildikleri için, her aileye 13,000 yuan (1,949 ABD Doları) tutarında devlet yardımı yapılacağı sözü verildi. Ancak yardım parasının büyük kısmını bürokratlar zimmetlerine geçirip, her aileye sadece 5,000 yuan ödedi.

Zorla evlerini boşaltıp başka köye sürülen göçmenlerin yaşam koşulları şu an oldukça kötü.  Bazı ailelerde, sekiz veya dokuz kişi dar bir alanda yaşamak zorunda kalıyor.

Yeni köye taşındıklarında, göçmenlere ilk başta 49 dönüm tarım arazisi tahsis edildi. Fakat kısa bir süre sonra, Dongyuan İlçe yetkilileri bunun bir sanayi bölgesi için gerekli olduğunu iddia ederek araziyi kamulaştırdı. Göçmen köylüler, herhangi bir tazminat veya yardım alamadan sahip oldukları araziyi de kaybettiler. Göçmen çocuklar için eğitim de sorun olmaya başladı. Dongyuan İlçe bürokratları göstermelik olarak devlet okulu kurmak için mevcut kampüsün hemen yanında bir arsa belirledi. Fakat bölgede arsa fiyatları hızla artınca yetkililer hemen özel şahıslara mülkü sattı. Bir basketbol sahası ile sadece küçük bir oyun alanı kalmıştı, o da kâr amacıyla hükümet yetkilileri tarafından satıldı. Köy çocukları oyun oynamak ve sabah egzersiz yapmak için kalan tek yerlerini de böylece kaybettiler.

Xinyuan Ilkokulu’nda Yao adlı bir öğretmen Epoch Times gazetesine verdiği demeçte okulun çok kalabalık olduğunu ancak bölgedeki diğer ortaokullar ile karşılaştırıldığında, öğrencilerin yine de şanslı olduğunu belirtti. Göçmen çocukları kabul eden bölgedeki en yakın devlet ortaokulu 15 kilometre uzakta. Bu sebeple, birçok çocuk okulu bırakmak zorunda kaldı.

Göçmen köylüler bürokratlar hakkında şikayette bulundu ama başarılı olamadı. Hakkını savunan kişiler tehdit edildi veya yasa dışı eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Baş kentlerde daha yüksek makamlara şikayet etmeyi deneyen köylüler polis tarafından tutuklandıkları için seyahat etme hakları da kısıtlandı. Bazı göçmenler 28 Ağustos’da itiraz etmek için Pekin’e gittiklerinde Devlet Bürosu çalışanları şikayetlerini dikkate alacaklarına ve bir ay içerisinde cevap vereceklerine dair güvence verdi. Ama her zaman olduğu gibi, Pekin’den şu ana kadar bir yanıt gelmedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.