Türkiye’nin ilk Gözlem Uydusu RASAT Fırlatılıyor!

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle, fırlatılmak üzere Rusya’ya gönderildi.

Tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından TÜBİTAK UZAY tesislerinde gerçekleştirilen projede, ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 14 Haziran 2011 sabahı Rusya Federasyonu’nda bulunan Yasny Fırlatma Üssü’ne doğru yola çıktı ve gümrük işlemleri için Rusya’nın Ulyanovsk şehrine ulaştı.

Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma kapsamında, RASAT’ın yanı sıra 5 ülkenin (İngiltere, ABD, İtalya, Ukrayna, Nijerya) uyduları da uzaya taşınarak yörüngeye yerleştirilecek. Fırlatma, dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzelerinden biri olan SS-18’den uyarlanarak geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek. RASAT’ın dahil olacağı fırlatma, Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. ticari fırlatma olacak.

RASAT’ın yörüngeye yerleştirilmesi ve TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda başarıyla çalışması ile, sistemlerin uçuş tarihçesi kazanmaları ve bundan sonraki yerli uydu görevlerinde kullanılmalarını mümkün kılmak hedefleniyor. Aynı zamanda, RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin; şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.